ZGODOVINA

Zgodovina Košarkarskega kluba Komenda sega v sedemdeseta leta, ko je bilo ustanovljeno športno društvo Komenda (1974), ena izmed sekcij pa je postal tudi košarkarski klub. V tem času je bilo na hipodromu zgrajeno tudi zunanje košarkarsko igrišče. S tem so bili dani pogoji igranja košarke vsaj v poletnih mesecih, saj primerne športne dvorane takrat še ni bilo. Med najbolj aktivne košarkarje tistega časa spadata Rudi Ocepek in Srečo Lah, kasneje pa so se jima pridružili oziroma so ju nasledili mlajši zagnanci. To je bilo obdobje, ko se je gostovalo na turnirjih v Celovcu. Komendčani smo izmenično z Mengšani organizirali štiriindvajset ur košarke, kar je preraslo v košarkarske maratone v času od 1978 do 1987. To je bilo obdobje, ko je bila Olimpija pojem slovenske košarke in je igrala proti KK Komenda tudi na asfaltnem igrišču (S. Vilfan, P. Polanec, trener J. Drvarič). Poleg moške košarke je bilo možno na igrišču videti tudi ekipo deklet, ki je bila zelo dobra.


Po zadnjem (desetem) odigranem košarkarskem maratonu leta 1987 smo konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let nadaljevali z zelo uspešnimi nastopi v občinskih trim ligah v Domžalah in Kamniku. Po pravilu smo bili skoraj vedno med prvimi; za ekipo Komende pa so igrali tudi igralci, ki sicer niso bili Komendčani, so pa bili Komendčani po duši, predvsem zaradi izjemnega vzdušja v ekipi.
V tem času smo imeli tudi nekaj vrhunskih košarkarjev: Brane Maren, Florjan Cibašek … Nato je dejavnost v klubu ponehala, predvsem zaradi neustreznih pogojev za delovanje.


Z izgradnjo sodobne športne dvorane v začetku leta 2001 so bili dani pogoji tudi za ponovno oživitev kluba. Ustanovnega zbora 31. januarja 2001 so se udeležili Marko Lah, Nives Lah in Roman Grošelj, ki so tudi ustanovitelji kluba. Za predsednika oz. zastopnika je bil izbran Roman Grošelj. Klub je v tem času deloval zelo uspešno, saj so posamezne selekcije dečkov dosegale vidne rezultate v slovenskih košarkarskih ligah. Po desetletju uspešnega dela v klubu je prišlo do zastoja in upada članstva v vseh selekcijah. Prelomno je bilo leto 2014, ko je bil klub pred tem, da zaradi finančnih težav in pomanjkanja igralcev zapre vrata košarkarskim navdušencem. Takrat sta dva nekdanja igralca kluba (Brane Maren in Brane Košir) ob izdatni strokovni pomoči košarkarskih legend na Komendskem (Rudija Ocepka in Sreča Laha), ponovno postavila zdrave temelje za Košarkarski klub Komenda. Opredelitev novega vodstva je bila predvsem na delu z mladimi iz OŠ Komenda-Moste in bližnje okolice. Finančna sanacija kluba je uspela predvsem z aktivnim sodelovanjem članov vodstva kluba, ki so z lastnimi denarnimi sredstvi in s pridobivanjem sponzorjev ter donatorjev zagotovili finančno stabilnost kluba.


Leta 2014 smo začeli s treningi za otroke v dveh starostnih kategorijah v obsegu od 20 do 25 otrok, danes imamo na treningih od 60 do 65 otrok v sledečih selekcijah: U9, U11, U13, U15, U17 in pa malo šolo košarke na OŠ Komenda-Moste v Mostah in v Komendi ter na PŠ Utik. Te košarkarske krožke obiskujejo otroci od 1. - 5. razreda. To je tudi naš največji potencial za nadaljnje uspešno delo KK Komenda.

Veliko pozornost posvečamo tudi vključitvi, vzgoji in izobraževanju domačih trenerjev, bivših igralcev KK Komenda (Anže Štern, Aljoša Zorman)


Vsako leto se s posameznimi selekcijami udeležujemo različnih domačih in mednarodnih turnirjev, kot so:
  • sodelovanje na mednarodnih turnirjih (Klatovy in Plzen na Češkem, Poreč na Hrvaškem),
  • vsakoletno sodelovanje na Sončkovem dnevu v Solkanu, ki je namenjen predvsem najmlajšim selekcijam,
  • organizacija domačih turnirjev (pustni turnir, turnir ob zaključku šolskega leta),
  • vsakoletna predstavitev na OŠ Komenda-Moste v Mostah v sodelovanju s KZS »IGRIVA KOŠARKA« in maskoto Lipko.

V letu 2017 se je porodila ideja za obuditev članske ekipe, ki jo trenutno sestavljajo nekdanji igralci KK Komenda, hkrati pa vanjo postopoma vključujemo tudi najboljše igralce iz selekcije U17. Tekmujejo v košarkarski ligi K-40.